GERRIT BRETELER

 

12 / 14 / 15 / 19 / 21 / 22 SEPTIMBER 2018

Stichting Iepenloftspul Harkema sil yn septimber 2018 it stik 'De Oerbliuwers ' oer it fuotljocht bringe.

GERRIT BRETELER


Gerrit Breteler is geboren en getogen aan de Johan Wagenaarstraat in Enschede. Uit een Friese moeder en een Twentse vader, geboren in de stad met heimwee naar het platteland.

Op z’n 15e verhuisde hij naar Friesland terwijl Sicco Mansholt Frieslands eeuwenoude agrarische cultuur, waar Breteler zo van hield, deformeerde in een grootschalige industrie. Dus die heimwee maakte al snel plaats voor verbijstering, die weer erg inspireerde.

Breteler is de laatste 15 jaar actief, naast het schilderen, als zanger, schrijver van Friese liederen over het leven, de liefde en de dood. Zijn nieuwste cd STILL is in januari van dit jaar uitgekomen.

Zijn theaterstukken zoals Katarsis, Kredo, Krimp en Kredyt zijn allen grote successen in de provincie. Als theatermaker is de thematiek van de veranderende plattelandscultuur de inspiratiebron. De Friese taal is hier onlosmakelijk mee verbonden. Breteler is als halve allochtoon op latere leeftijd steeds meer geïnteresseerd in de taal uit de periferie. En op één of andere manier steeds gevoeliger voor Twente.


 

UITVERKOCHT


Alle voorstellingen zijn uitverkocht.

Extra voorstelling 29 september